Kutyámban nem találtam kullancsot, az állatorvos mégis babesias fertőzést állapított meg nála. Hogyan lehetséges ez?


A kullancsok gyakran, különösen nagy szőrű, sötét bundájú ebekben észrevétlenek maradnak. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az apró lárvák és nimfák is ugyanúgy közvetíthetnek kórokozókat, mint a kifejlett kullancsok. Valamint miután a kullancsok megszívták magukat kipottyannak a gazdaállatból, így lehet, hogy mire állatorvosi kezelésre kerül az állat, már csakugyan nincs benne a fertőzést okozó kullancs.

Régóta küzdök a kutyám bolhásságával. Több készítményt kipróbáltam nála, de eredménytelenül. Hogyan szabadíthatom meg végleg kedvencemet a bolháktól?


Ebben az esetben egészen biztosra vehető, hogy kutyája újra és újra visszafertőződik bolhával. Ennek két magyarázata lehetséges. Vagy nem végezte el a környezet kezelését a fejlődési alakok ártalmatlanítása céljából, vagy kutyája rendszeresen találkozik egy másik bolhás állattal.  Kezelje bolha ellen valamennyi kutyájával együtt tartott állatot (kutyát, macskát, nyulat, vadászgörényt), továbbá érdeklődjön bolhák jelenlétéről azoknak a kutyáknak a gazdájánal, amelyekkel kedvence gyakran együtt játszik, esetleg közös fekhelyet használ.

Macskám sokszor tartózkodik kint a kertben, szeret fára mászni. Szeretném megóvni a külső élősködőktől, de attól tartok, hogy nyakörve fennakad az ágakon, kerítésen. Mit tehetek?


Patikánkban csak olyan macskák számára készült nyakörveket árulunk, melyeket úgy alakították ki, hogy egy meggyengített részt tartalmaznak, melyet fennakadás esetén a macska saját erejével el tud szakítani. Ha Ön ennek ellenére mégsem bízik a nyakörvekben kijáró cicájánál, javasoljuk, hogy spot on készítménnyel csepegtesse havonta kedvencét.

Német juhász kutyám fülén minden nyáron sebek jelennek meg. Mi okozza és mit tehetek ellene?


Gyakori nyári probléma ez kutyáknál, amit a legyek csípése okoz. Javasoljuk, hogy használjon olyan cseppet havonta, ami a legyeket is távol tartja a bolha és kullancsvédelmen túl. A kialakult kis sebeket fertőtlenítse naponta (pl. Betadine oldattal). Ha a legyek távol maradnak gyorsan meggyógyul kutyája füle.

3 hónapos kölyökkutyámnál mi a legjobb választás külső élősködők ellen?


Ebben a szertelen életkorban a legjobb választás a spot on-ok használata. Többségüket 8-9 hetes kortól lehet alkalmazni, de van olyan csepp, ami már 4 hetes kortól biztonsággal adható. A nyakörveket inkább csak pár hónap múlva javasolnám. Egyfelől, mert akkor már lassul a kölyökkutya növekedése, és nem fogja a hatásidő lejárta előtt kinőni a nyakörvet. Másfelől ebben a fiatal életkorban még fennáll a veszélye, hogy hancúrozás közben leszedi, lerágja magáról nyakörvet.

Bolognese kutyámmal 3 hetente járok kutyakozmetikában. Hogyan kezeljem bolhák és kullancsok ellen?


Elsősorban Önnek egy olyan cseppet ajánlanék, ami samponos fürdetés mellett is megőrzi hatékonyságát. Ezt a cseppet havonta kell alkalmazni. Ha nem vízálló spot on készítményt vásárol, akkor azt 3 hetente a kozmetikázást követő napon tegye rá mindig kutyájára. Bármelyik cseppet is választja a biztosabb hatás kedvéért érdemes várni a fürdetés után 24 órát alkalmazásukkal.

Elegendő-e csak tavasztól őszig védekeznem a kullancsok ellen?


Régen túlhaladott nézet, hogy a kullancsok csak márciustól októberig vannak jelen. Ezek a vérszívók ugyanis a nagyon nagy szárazságot (mely hazánkban csak kivételesen fordul elő) és a tartós fagyokat leszámítva egész évben nagyon nagy ellenállóképességről tesznek tanúbizonyságot. Nemcsak kutyájára, de Önre is veszélyt jelenthetnek az év bármely szakában. Javasoljuk, hogy a megfelelő készítmények használatával egész évben biztosítsa kutyája védelmét: használjon cseppeket havonta, vagy nyakörvet félévente.
 

Kizárólag lakásban tartott cicámnak is szükséges-e a féreghajtás?


Igen! A féregpetéket talajszennyeződéssel a cipőtalpunkon is hazavihetjük macskánknak, valamint a nyers húst fogyasztó szobakedvenc az eleséggel is fertőződhet. Továbbá a kölyökállatok nagy része még anyjuktól fertőződik féreggel, ezért jó eséllyel a lakásunkba befogadott kedves kismacska nem egyedül érkezik otthonunkba.

Az éves kötelező veszettség elleni oltáskor kutyám kapott féreghajtót. Elegendő-e ez számára?


Az évenkénti csupán egyszeri féreghajtással nem tudjuk szavatolni sem kutyánk, sem a mi egészségünk biztonságát. Mivel a féregfertőzés a környezetből gyakorlatilag bármikor összeszedhető pl. sétáltatáskor, egy ürülék elfogyasztásával, vadászzsákmány elejtésekor stb., így a féregellenes védekezést is gyakran, azaz 3 havonta kell elvégezni.

Alkalmas-e a fokhagyma féreghajtásra?


Sok népi bölcsesség létezik, mely valóban működő módszernek tekinthető. Ez azonban nem tartozik közéjük. A fokhagyma kétségtelenül nagyon sok áldásos tulajdonsággal bír, ízletessé teszi ételeinket, de féreghajtásra alkalmatlan. Válasszunk féreghajtót inkább a széles állatorvosi palettából!

Képtelen vagyok a macskámnak beadni a féreghajtó tablettát. Mi a megoldás, ha gondoskodni szeretnék a féreghajtásáról?


Rendelkezésre állnak már különböző ízesített féreghajtó paszták, melyek könnyen beadhatók szájon keresztül vagy az eleségbe keverve. Továbbá már kapható egy spot on féreghajtó is, melyet egyszerűen a macskák nyakába kell csepegtetni, így a féreghajtás mind a kedvencünk, mind a mi számunkra egy stresszmentes teendő maradhat. A spot on csepp hatása a tabletták hatékonyságával megegyező.

Rendszeresen figyelem a kutyám ürülékét, férgeket mégsem láttam benne. Ekkor is szükséges féreghajtót adnom?


A kifejlett férgek a bélből spontán csak ritkán ürülnek, ráadásul vannak közöttük egészen apró, pár mm-esek is, melyek alig észrevehetőek. A bélsárban a mikroszkópikus peték jelennek meg, melyek szabad szemmel nem láthatóak, mégis ránk, emberekre igazából a veszélyt ezek hordozzák. Ha kutyája ürülékében spagettihez hasonló fonálférget, vagy riszszemnyi nagyságú lapos galandférget talál, haladéktalanul kezelje állatát féreghajtóval. De abban az esetben se feledkezzen meg a 3 havonkénti féreghajtásról, amennyiben nem lát ilyen férgeket!

Mediterrán országba tervezünk nyaralást, ahova kutyánkat is vinni szeretnénk. Olvastam a szívférgesség veszélyeiről. Mit tehetek a megelőzés érdekében?


A legfontosabb a fertőzést közvetítő szúnyogok távoltartása. Így az utazást megelőzően válasszon olyan spot on készítményt, mely a szúnyogok ellen is hatékony. A megelőzés további módja, ha olyan féreghajtó készítményt használunk, mely elpusztítja az esetlegesen véráramba került szívféreg lárvákat. Ilyen kombinált féreghajtók tablettás illetve spot on formában is rendelkezésre állnak.

Lehet-e mellékhatása a féreghajtóknak?


Ezek a gyógyszerek jellemzően nem járnak semmilyen mellékhatással . Ritkán hányás, nyálzás, enyhe hasmenés előfordulhat féreghajtó beadását követően. Ha ugyanattól a féreghajtótól több esetben tapasztaltunk hasonló tüneteket, ajánlott egy másik készítményt kipróbálni. A kutyák bélférgességét a bélsár mikroszkópos vizsgálatával lehet megállapítani, amiben féregpeték után kutatunk. A szívféreg fertőzésre vérvizsgálattal deríthető fény. Mindkét vizsgálat elvégzésére a Lutra Állatorvosi Rendelőben rendelkezésére állunk.

Mit tehetek akkor, amikor kutya- vagy macskakölyök kerül a családba, de nem tudom, hogy korábban volt-e féregtelenítve a kisállat?


Tekintve, hogy a kölyökállatok kb. 80%-a féreggel fertőzött, nagy eséllyel az örökbefogadott kis kedvenc is férges.  Javasoljuk, hogy mihamarabb keresse fel rendelőnket, ahol ellátjuk a megfelelő féreghajtó készítménnyel, melyet kéthetente ismételni kell legalább 3-4 alkalommal. Ha esetlegesen korábban már kapott féreghajtót az előző tulajdonostól, akkor az ismételt féreghajtás sem jár semmilyen veszéllyel.

https://www.facebook.com/LutraAllatpatika/

 

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo