A bolhákról

 


A bolhakrok

Világszerte a bolhák a kutya és macska leggyakoribb élősködői, melyek egész évben, évszaktól függetlenül előfordulnak. Mind a kutyák, mind a macskák rendelkeznek saját bolhafajjal, azonban ezek nem ragaszkodnak csak egyik vagy másik gazdafajhoz, előszeretettel telepednek meg más fajokon, akár emberen is. Bolhával fertőződhet kedvencünk bárhol, ahol bolhás állat (akár vadon élő sün, róka) megfordult.

A bolhák jellegzetesen gyors mozgású, pár mm-es vérszívó paraziták. Életük a gazdaállathoz kötött, rajtuk táplálkoznak, szaporodnak, viszonylagos rejtőzködésben, így feltalálásuk nem egyszerű. A nőstény bolhák az állatok szőrére rakják peték ezreit, melyek aztán az állat környezetébe (alvó, pihenőhely) lehullanak. Kedvező környezeti viszonyok között azok pár mm-es féregszerű lárvává fejlődnek. A kikelő lárvákat taszítja a fény, így padlórésekbe, szőnyegek, bútorkárpitok mélyebb rétegeibe húzódnak, ahol leváló bőrsejtekkel, bolhaürülékkel táplálkoznak. A lárvák ezután bebábozódnak, a bolhabábok (más néven kokonok) nagyon ellenállóak, akár 6 hónapig is túlélnek a környezetben. A belőlük (az állati/emberi testmeleg hatására) kifejlődő bolhák aztán új otthonukat ismét az arra sétáló kedvenceken találják meg.

A bolhák jelenléte több ok miatt nem kívánatos:

  • fertőző betegségek közvetítői lehetnek (pl. galandférgesség, macskakarmolási betegség), melyek közül nem egy az emberre is veszélyes
  • allergiás bőrgyulladást okozhatnak
  • kölykökben erős bolha fertőzöttség esetén akár vérszegénység is kialakulhat
  • bolhásság az állatokat nyugtalanítja, közérzetüket rontja

Bolhásság megelőzésére választhatunk spot on-ok, nyakörvek és rágótabletták közül egyaránt. Bolhafertőzöttség megszüntetésére azok a spot on készítmények bizonyultak leghatásosabbnak, amelyek hatnak lárvákra és kifejlett alakokra egyaránt (macskáknál: Advantage, Advocate, Vectra felis, Frontline combo, kutyáknál: Vectra 3D, Advocate, Frontline combo). Szemben a szinte teljesen hatástalan bolha ellenes porzó készítményekkel vagy samponos fürdetéssel. Amennyiben a bolhák megtelepszenek valahol, elpusztításuk nem egyszerű feladat. A sikeres bolhaírtás kulcsa valamennyi együtt tartott állat bolha ellenes kezelése, valamint az állat tartási helyének alapos tisztítása (felporszívózás, fertőtlenítő felmosás, fekvőhelyek kimosása), ugyanis a bolhával való fertőződés és újrafertőződés legfontosabb forrása a környezet! Kaphatóak továbbá olyan szerek (pl. Insecticide spray), amivel a környezetet kezelve csökkenthetjük az újrafertőződést okozó fiatal bolhák számát. Mivel azonban nem létezik olyan megoldás, amivel valamennyi fejlődési alakot egyszerre elpusztíthatjuk, így megkerülhetetlen a kezelés ismétlése és a folyamatos megelőző védekezés!

https://www.facebook.com/LutraAllatpatika/

 

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo