A bélférgekről


A házi kedvencek bélcsatornája több féregfaj (orsóférgek, kampósférgek, ostorférgek, galandférgek) kedvelt élőhelye. Az állatokba a férgek számos módon bejuthatnak: talajszennyeződéssel, rágcsálók/madarak/nyers hús elfogyasztásával, bolhák/tetvek közvetítésével, illetve kölyköknél magzati korban az anyai vérrel (kutyák esetében), illetve az anyaállat tejével (kutyáknál, macskáknál egyaránt). Ez utóbbi oly gyakori fertőződési mód, hogy a kölykök 70-80 %-a bélférgekkel fertőzött.

A férgesség változó súlyosságú tüneteket okoz a fertőzött állat korától és a férgek számától függően. Felnőtt állatok a féregfertőzésekkel szemben általában ellenállóbbak, szemben a kölykökkel, akikben súlyosabb tüneteket okoznak. Étvágytalanság, hasi fájdalom, kitelt has, hányás, véres, nyálkás bélsár, lesoványodás esetén gondolni kell jelenlétükre. Kölykökben továbbá nagyfokú fertőzöttség esetén bénulásszerű lábgyengeség, görcsök jelentkezhetnek, a bélben tömegesen előforduló férgek pedig bélelzáródást okozhatnak. Mivel fiatal állatokban az orsóféreglárvák fejlődésük során testszerte vándorolnak, nagy számú jelenlétük tüdőgyulladás kialakulásához is vezethet. Egyes galandférgek rizsszemre emlékeztető ízei a végbélnyíláson át kivándorolnak és a végbéltájék viszketését idézhetik elő. Ez gyakran egyik oka lehet a kutyák un. „szánkázásának”. Mégis a legtöbb féregfertőzés tünetmentesen zajlik, így azok az állatok is éppúgy érintettek lehetnek, akik látszólag egészségesek, bélsaruk normál, szemmel látható férgektől mentes!

Azért is fontos ezt tudnunk és rendszeresen féreghajtóval kezelni kutyánkat, macskánkat, mert kedvenceink bélférgei ránk nézve is veszélyt jelenthetnek.

Zoonózisnak nevezzük az állatról emberre terjedő betegségeket, ezek közé tartozik a ragadozók bélférgessége is. Elsősorban kisgyermekekre veszélyes, akik a higiéniás szabályokat kevésbé tartják be, ürülékkel szennyezett homokozóban játszva, mosatlan gyümölcsöt fogyasztva vagy a kedvencekkel hancúrozva fertőződhetnek féregpetékkel. A petékből az emberi szervezetben csak lárvák fejlődnek ki, felnőtt férgek nem (azaz az emberi székletben nem jelennek meg az állatoktól szerzett férgek!). A lárvák szöveti vándorlást folytatnak az emberi testben, mely legtöbbször tünetmentes és ártalmatlan, azonban a lárvák helyeződésétől függően (szembe, agyba, májba, tüdőbe, bőrbe kerülve) akár komoly panaszokat is okozhatnak, melyek diagnosztizálása és gyógykezelése egyaránt nehézkes.

A legfontosabb éppen ezért a fertőzés megelőzése!

Az Ön és családja egészsége miatt minden felelős állattartónak rendszeresen gondoskodnia kell kedvence féregtelenítéséről. Kölyök állatokat 2  hetes koruktól 2 hetente féreghajtsuk 4-5 egymást követő alkalommal. Nőstény állatokat a termékenyítéskor, majd a várható ellést megelőzően két-három alkalommal kezeljük. Felnőtt állatok esetében vegyük figyelembe a tartási körülményeket. Kizárólag lakásban tartott macskák esetében fél évente, kijáró állatok esetében negyedévente, vadászebeknél a fokozott fertőzés veszély miatt havonta javasolt a kombinált (galandférgekre és fonálférgekre egyaránt ható) féreghajtó kezelés (leginkább javasolt készítmények: Drontal plus és Drontal cat tabletták). Egyes macskáknál a tabletta beadása komoly fejtörést okoz a gazdáknak. Erre a problémára jelent egyszerű megoldást a féreghajtó spot on-ok (Profender, Broadline) használata, melyeket az állat tarkójára kell csepegtetni.

Az emberi féregfertőzés kockázatát csökkenthetjük továbbá a kutyák és macskák ürülékének rendszeres eltávolításával és az általános higiéniás szabályok betartásával.

https://www.facebook.com/LutraAllatpatika/

 

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo