A kutya táplálása


 

A háziasításnak köszönhetően a kutya étrendje jelentősen megváltozott az elmúlt több ezer évben: valódi ragadozóból inkább mindenevővé vált. Ez azonban nem jelenti azt, hogy étrendje és étkezési szokásai megegyeznének az emberével. Fogazata és bélrendszere olyan, ami egy nagyobb részt állati eredetű táplálék emésztésére rendezkedett be, de emellett igényli a növényi tápanyagokat is. Nagy befogadóképességű gyomra miatt számára felnőtt korban a napi egyszeri (esetleg kétszeri) etetés ideális, kerülendő az ennél gyakoribb etetés, valamint nassoltatás. Nem javasolt, hogy az étel folyamatosan előtte legyen, melyből kedve szerint falatozhat, valamint a kis jutalomfalatok vég nélküli osztogatása. Mindkét helytelen etetési szokás könnyen elhízáshoz, vagy válogatóssághoz, rossz étvágyhoz vezethet. Rövid bélrendszerük nehezen viseli a táp összetételében hirtelen bekövetkező változásokat és a „változatos étrendet”.


A kölyök táplálása

A kölyök kutya bár kis termetű, de mégsem egy kis testű felnőtt eb. Téves tehát, ha a kölyöknek a felnőtt kutya ételéből adunk kevesebbet. A növekedés a legnagyobb fizikai aktivitással felérő, roppant energia- és tápanyag igényes időszak, mely nagymértékben befolyásolja a kutya későbbi egészségét és élettartamát.

Más emlősökhöz hasonlóan a kutyák legértékesebb tápláléka kezdetben az anyatej, melyet 6-7 hetes korukig biztosítani kell számukra. Ha nem áll rendelkezésre anyatej vagy mennyisége nem elegendő, akkor a kölyök táplálásához az első hat hétben kutyatejpótló tápszer szükséges, a tehéntej eltérő összetétele miatt nem alkalmas a kutyáknak. Négy hetes kortól fokozatosan kaphatnak a kölykök egyéb eleséget is. A legmegbízhatóbb, ha egy kölyköknek készült jó minőségű eledelt választunk, mely tartalmazza mindazokat az összetevőket, amire az egészséges fejlődéshez a kutyának szüksége van. Mivel számukra esszenciálisak az állati eredetű tápanyagokban található fehérjék, aminosavak, ezért hosszú távon az egészségmegőrző táplálásra alkalmatlanok azok az eledelek, melyek nagyobb részt gabonát tartalmaznak. Ezért a táp minőségéről elsőként az tájékoztat, hogy milyen arányban tartalmaz állati és növényi eredetű összetevőket. Ugyanez érvényes a házi koszttal történő etetésre is, mely időigényesebb és általában költségesebb megoldás és semmiképp sem egyezik meg a házi maradék felkínálásával. Itt is gondolni kell a magas fehérjetartalomra (étrend 60-80%-os hús, hal, tejtermék, tojás legyen), jól emészthető szénhidrátokra, zöldségekre, kálcium és vitamin kiegészítőkre.

 

Kutya taplalasa3

Kutyaeledelek közül elsősorban száraz eledelt etessünk, konzerveket legfeljebb kiegészítésként kínáljuk, mivel a fogazat egészsége miatt már kölyök kortól kezdve fontos, hogy a kutya az ételt megrágja. Mindig a kölyök testméretének megfelelő szárazeledelt válasszunk, mely tápszemcse méretével a különböző fajták száj méretéhez, összetételével a kutyák eltérő fejlődési üteméhez igazodik. A kistestűeket intenzív gyarapodás jellemez, 10-12 hónapos korukra befejezik növekedésüket, míg a nagytestűek jóval később, 15-24 hónapos korukra érik el felnőtt kori súlyukat.  Fontos itt megjegyezni nagy testű kölyköknél, hogy növekedésük ne legyen hirtelen, táplálásuk ezért legyen visszafogott. Ugyanis túl intenzív súlygyarapodással a csontrendszer nem képes lépést tartani, és ennek ízületi-, és csontbetegségek lehetnek a következményei. A jó minőségű tápok mellé egyéb hozzáadott vitamin és ásványi anyag kiegészítőket (pl. kálcium) már ne adjunk. Egyetlen kivétel nagy testű ebeknél az ízületvédő készítmények adagolása az intenzív növekedés időszakában, melyek hozzájárulnak az ízületek egészséges fejlődéséhez.

Az etetések számát tekintve ideális, ha kutyánkat az elválasztást követően négyszer, majd három hónapos kortól hat hónapos korig háromszor, féléves kortól a felnőtt kor eléréséig, illetve az ivartalanításig kétszer etetjük naponta.


A felnőtt kutya táplálása

Kistestűeknél 1 éves kor körül, nagytestűeknél 1,5-2 éves kor környékén térhetünk át a felnőtt étrendre. Ekkora már lezajlik a növekedés, így energia- és fehérjeigényük mérséklődik, de továbbra is változatlanul fontos, hogy az eledel a kutya szükségleteihez igazodjon. A szükségletek azonban nagyon eltérőek.

A nagy aktivitású munkakutyákat (pl. vadászkutyák, pásztorkutyák), a rendszeresen intenzíven mozgatott kutyákat, valamint a vemhes és szoptató szukákat javasolt egy magasabb energia- és fehérjetartalmú táppal etetni. Ugyanakkor ha kutyánkat lakásban tartjuk és/vagy keveset mozog, eledele jó minőségű, de alacsony energiatartalmú legyen, aminek adagolását szigorúan tartsuk be, a jutalomfalatokat az ő esetükben minimalizáljuk. Különösen igaz ez az ivartalanított állatoknál, akiknél előfordulhat, hogy a nemi hormonok csökkenése után fokozott étvágy és hízékonyság tapasztalható. De önmagában a műtéti beavatkozásnak nem szükségszerű következménye a túlsúly! Amennyiben gondosan odafigyelünk ivartalanított kutyánk súlyára, mozgására és étrendjére, az elhízás elkerülhető. Az ivartalanítást követően, ha a testsúlyban növekedést tapasztalunk, csökkentsük kedvencünk adagját 10-20 %-kal, vagy válasszunk kifejezetten ivartalanított kutyák számára készült eledelt.


Az idős kutya táplálása

Kutya taőlalasa4Az idősödő kutyáknál még nem feltétlen észlelhetőek az öregedés jelei, viszont már ebben a korban célszerű olyan speciális táppal etetni őket, amely az öregedési folyamatokat lassítja és segít megőrizni a kutya vitalitását. Amikor a kutya várható élettartamának 70-75%-án már túl van, akkor tekinthetjük őt idősnek. Ennek időpontját leginkább a kutya testmérete határozza meg. A kistestű kutyák általában hosszabb ideig (akár 14-16 évig), a nagytestűek rövidebb ideig (9-12 évig) élnek. A speciálisan idős kutyák számára kifejlesztett tápok hozzájárulnak az öreg korral együtt járó krónikus betegségek megelőzésben, illetve támogatják a szervezetet a betegséggel szemben.  Az idős kutyák immunrendszerének működését a tápok megnövelt antioxidáns (pl. E- és C-vitamin, lutein, és béta-karotin) tartalma segíti. A senior tápokban lévő omega zsírsavak biztosítják idős korban is szép, fényes szőrzetet, hozzájárulnak az egészséges szívműködéshez. A tápok fehérje-és szénhidrát összetétele igazodik kedvencünk csökkent aktivitásához, és gyengébb emésztéséhez. A senior tápokhoz kiegészítésként adagolt porcvédő készítmények segítik a kutyák mozgékonyságának visszatérését.

Fontos tudnunk, hogy adott életkorhoz tartozó kutyák nem alkotnak egységes csoportot. Egyes állatok (pl. allergiás, kórosan elhízott, különböző betegségekben: máj-, vese-, cukorbetegségben stb. szenvedő kutyák) speciális étrendet igényelnek. A diétás táplálás részleteiről készségesen adunk felvilágosítást patikánkban.

https://www.facebook.com/LutraAllatpatika/

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo