Kullancsmegelőzés


A kullancsok ellen a legmegbízhatóbban két módszerrel védekezhetünk:

 

1.    Széles választékban rendelkezésre álló jó minőségű kullancs ellenes nyakörvekkel, melyek több hónapon keresztül nyújtanak védelmet. Az egyes nyakörvek több tulajdonságukban eltérnek egymástól:

  • hatástartamuk különböző (4-8 hónap)
  • vannak köztük vízálló nyakörvek, melyek sokat úszó kutyáknál ajánlottak
  • vannak szagtalan nyakörvek, melyek lakásban tartott kutyáknál előnyösek
  • vannak, amelyek nem poroznak, így kisgyermek mellett is biztonsággal használhatóak
  • a kullancsnyakörvek típustól függően egyéb külső élősködő ellen is védelmet nyújtanak (bolhák, lepkeszúnyogok, szőrtüszőatkák)
  • áruk eltérő

 

2.    A másik módszer a különböző bőrre cseppenthető, un. spot on készítmények alkalmazása.

Különösen ajánlottak nagy szőrű ebeknél, akiknél a nyakörvek kevésbé megbízhatónak bizonyultak. Ezek a cseppek kullancs ellen 1 hónapos védelemmel rendelkeznek, de erősen fertőzött helyen szükséges lehet a 3 hetente történő ismétlésük is. Használatuk egyszerű: a száraz szőrt széthúzva a gerinc mentén a bőrre egy vagy több helyre csepegtetve gyorsan felvihetők az állatra. A spot on készítmények nagy választékban kaphatóak, a nyakörvekhez hasonlóan ezek is készítményenként eltérő tulajdonságokkal bírnak vízállóság, élősködő spektrum tekintetében. Ezekkel kapcsolatban további részletes információval a patikában szolgálunk.

Itt hívnánk fel a figyelmet arra, hogy a kutyáknak készült spot on-ok többsége permetrint tartalmaz. Ez a hatóanyag macskákra erősen toxikus, súlyos görcsöket, vagy akár végzetes mérgezést is okozhat. Minden esetben az állat fajának és méretének megfelelő készítményt válasszuk, ezzel elkerülve a mérgezéseket!

A kullancsok elleni védekezésben ezeken a készítményeken túlmenősen nagy jelentőséggel bír, ha az erdei kirándulások után átnézzük, átfésüljük kedvencünk bundáját.

Az állatra került kullancsok 1-2 óráig vándorolva keresik a legalkalmasabb helyet a bőrön, így egy alapos átvizsgálással akár még a befúródás előtt megtalálhatjuk a nem kívánt betolakodót!

Ha mégis találunk befúródott kullancsot, akkor kullancseltávolító kanállal/csipesszel, vagy egy gyakorlott csavaró mozdulattal akár kézzel is kiszedhető a vérszívó. Kerüljük az olajos bedörzsölést, és egyéb népi módszereket. Akármelyik módszert is választjuk, a kullancsot a feji rész és a test között fogjuk meg és így húzzuk ki, a helyét fertőtlenítsük le. Eltávolítás közben előfordulhat, hogy a kullancs feje beszakad. Ez gyakran nagy aggodalommal tölti el a gazdikat, de valójában teljesen alaptalanul. A beszakadt kullancsfej ugyanis (egy szálkához hasonlóan) enyhe gyulladás kíséretében pár nap alatt kilökődik a bőrből. Ebben az esetben fordítsunk különös hangsúlyt a kullancscsípés helyének fertőtlenítésére.

Az elhasznált kullancs elleni nyakörvek semmiképp sem számítanak háztartási hulladéknak, lejártuk után kérjük juttassa vissza a rendelőbe, ahol mi térítésmentesen gondoskodunk azok szakszerű megsemmisítéséről.

joomla template 1.6